Provincie(s)

Zeeland

Status

Nationaal park sinds 8 mei 2002

Oppervlakte

37000 ha

Landschap

Grootste natste nationale park van Nederland

De Oosterschelde, groots in alle opzichten

Een wereld van slikken, schorren en zandplaten waarbij het getij twee keer per dag het landschap volledig transformeert. De Oosterschelde is het grootste natste Nationale Park van Nederland. Oorspronkelijk een riviermonding, maar de aanleg van de Deltawerken heeft de dynamiek compleet veranderd. Nu is het een ondiepe zeearm waar per getij 800 miljard liter water op volle kracht naar binnen en buiten stroomt. Saai wordt het hier nooit wanneer je de horizon af tuurt, op zoek naar bruinvissen (kleine walvissen) of zeehonden. Of een duik neemt onderwater in een veelkleurige wereld. Dat terwijl er achter de dijken herinneringen voortleven van het (samen)leven met de zee.

Download factsheet

Foto van Oosterschelde gebeid bij zonsopkomst
Fotograaf: Ellen van den Doel

Het onderwaterleven komt naar boven

Door de invloed van eb en vloed verandert het gebied continu. Bij laag water valt een groot deel droog en komen verschillende planten en dieren tevoorschijn. Wie even de tijd neemt kan die metamorfose met eigen ogen aanschouwen. Veel planten en dieren hebben zich aan deze extreme omstandigheden aangepast.

Er is een rijkdom aan waterplanten als anemonen en wieren, maar ook dieren als de sepia of een zeepaard kun je vinden in de Oosterschelde. Zelfs haaien kunnen hier door de wateren zwemmen.

Kokkels

Zilte Zaligheden

De zee, en dan met name de invloed van eb en vloed, zorgt voor een enorme rijkdom aan planten, wieren en (schelp)dieren. Ook de visserij maakt gebruik van de rijkdom in de Oosterschelde. Wie kent nu niet de Zeeuwse mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters en Zeeuwse kokkels? Bij de plaatselijke restaurants vind je de lekkerste zilte zaligheden. 

Broeden, rusten en overwinteren

Zowel in de zomer als in de winter verblijven hier allerlei vogels om te broeden, uit te rusten en te overwinteren. Zo zie je bij laag water de scholekster, de tureluur, de wulp en de lepelaar op de drooggevallen slikken en platen. Ze zijn dan op zoek naar bodem- en waterdieren voor een lekkere maaltijd. Wanneer het water hoog staat rusten ze uit op de schorren alsook in de karrevelden en inlaagpolders achter de dijken. Wil je zien of het eb of vloed is, kijk dan waar de vogels zitten. Hoewel je dan misschien niet naar de eenden moet kijken voor advies, die duiken namelijk onder water voor hun voedsel.

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Beleef de vogeltrek

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.

Lees verder

Een open Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering, het grootste en meest beroemde werk van de Deltawerken. Deze negen kilometer lange stormvloedkering sluit bij dreigend hoogwater de Oosterschelde af. Het eerste plan was om er een dichte dam neer te zetten maar om het bijzondere natuurgebied te behouden werd er gekozen voor een open, beweegbare kering. Het water blijft hierdoor zout en er is nog steeds eb en vloed.

Het eiland Neeltje Jans, dat tijdens de bouw van de kering fungeerde als werkeiland, is tegenwoordig ingericht als natuurgebied. De elementen hebben hier weer grip gekregen en een duinlandschap laten ontstaan. Hier kun je vrij struinen op wegen en paden.

Nationaal Park Oosterschelde - Oester steken Zeekajakken

Verser dan vers

Bij de Oesterij in Yrseke beleef je hoe het er bij de bron en producent aan toegaat. Laat je onderdompelen in de wondere wereld van schaal- en schelpdieren en leer alles over oesters. Vanuit de Oesterij heb je een prachtig uitzicht over de historische oesterputten en de Oosterschelde. Wil je meer weten te weten komen over deze Zeeuwse delicatesse? Boek dan een Oesterij tour (4 uur) waarbij je het water instapt om te kijken hoe de oesters groeien. Of bezoek in het najaar het jaarlijkse oesterfestival, dat drie dagen lang in het teken staat van de start van het Zeeuwse oesterseizoen.

De Oesterij

Hoogtepunten

Verken schorren en slikken of speur naar bruinvissen 

Wil je het park bezoeken?

Het Dijkwachtershuisje is een klein informatiepunt. Hangt de vlag uit? Dan is er een een natuurgids aanwezig die je graag meer vertelt over Nationaal Park Oosterschelde.  

Scharrelen rondom het Dijkhuisje bij Wissenkerke
np-oosterschelde.nl

Dijkwachtershuisje Wissenkerke

Keihoogteweg 4491 PT Wissenkerke

Routebeschrijving

Roy Hoogstad

Persoonlijk verhaal

Toen Roy Hoogstad van school kwam, wist hij meteen dat hij schipper wilde worden.

Lees verder

Wil je meer weten over Nationaal Park Oosterschelde?

Ontdek alle actuele informatie op de website van het park. Van de activiteitenagenda en wandelroutes tot contactgegevens en meer. 

Ga naar de website