Ga op zoek naar de bontbekplevier

Op de open, zandige en slikkige randen van de Oosterschelde kan je dit kleine pleviertje tegenkomen. Zoekend naar insecten en kleine bodemdiertjes als kreeftachtigen, slakjes, wormpjes en strandvlooien. Ze hebben een karakteristieke manier van foerageren: een snel loopje, dan even stilstaan, een prooi oppikken en weer door.  Bontbekplevieren zijn echte kustbewoners. Ze leven niet volgens een dag- en nachtritme, maar volgen bij het slapen, voedsel zoeken en andere activiteiten het ritme van de getijden, dat voortdurend wisselt.

Bontbekplevier met jong

De kenmerken van deze trekvogel 

Dit pleviertje is niet groter dan een spreeuw. De snavel is aan de basis geeloranje met daarnaast een zwarte punt. De kop heeft een markante tekening van afwisselen witte en zwarte banden. De poten zijn fel oranje geel. Vliegt hij voorbij, dan zie je de opvallende vleugelstrepen. Roep is zacht en fluitend "tjoe-wíe!" en hij gaat van laag naar hoog.

Waar en wanneer te zien?

Het trekpatroon van de bontbekplevier staat bekend als ‘haasje-over’. Broedvogels uit het hoge noorden trekken naar het middellandse zeegebied en verder, terwijl onze eigen broedvogels in West-Europa blijven. In augustus/ september en in mei trekken ze hier in grote aantallen door. Een kleinere groep blijft overwinteren.

De bontbekplevier is in Nederland een zeldzame broedvogel. Het grootste deel daarvan broedt in de Oosterschelde. Het nestje is niet meer dan een kuiltje in de grond, bekleed met wat steentjes, schelpjes of plantenmateriaal. Als ze op hun nest zitten zijn ze zo goed als onzichtbaar. De jongen zoeken gelijk zelf naar hun voedsel en kunnen al na circa 24 dagen vliegen. De broedtijd loopt van half april tot half juli. Rust tijdens het broeden en het opgroeien van de jongen is dan van groot belang.

Afzetraster bontbekplevier

Beschermen en volgen van broednesten 

Sinds een paar jaar is Nationaal Park Oosterschelde met een enthousiast groepje vrijwilligers gestart met het inventariseren, beschermen en volgen van nesten en jongen van kustbroedvogels, waaronder van de bontbekplevier. Dit doen ze op een aantal dijktrajecten rondom de Oosterschelde. Op een aantal kwetsbare locaties werden de nesten afgerasterd met een tijdelijk flexraster en voorzien van een informatiebordje met uitleg.