Provincie(s)
Status
Oppervlakte
Landschap
Een groot duingebied vol variatie
Nergens in Nederland zie je zoveel variatie in landschappen als op Texel. Het eiland wordt vaak gezien als ‘Nederland in het klein’. Je vindt er alle soorten natuur die je ook in Nederland vindt, en zelfs nog meer. Wad, strand, duin, kwelder, polder en bos liggen hier op wandel- en fietsafstand. Elk met hun eigen schoonheid en rijkdom aan planten en dieren. Zodra je aankomt, zie je uitgestrekte zandstranden en duinen die overgaan in weiden en bossen. De natuurgebieden op het eiland lopen prachtig in elkaar over. Wandel door de dynamische kwelders van De Slufter, die regelmatig door de zee worden overspoeld. Of fiets over de rustige polders waar je het echt Texelse schaap ziet grazen. Ga er zelf op uit of ga mee op georganiseerde excursie. Met zo’n 350 kilometer aan fiets- en wandelpaden ontdek je altijd wel iets nieuws.
Het spel van de natuur
De blonde duinen van Texel ademen volop leven. Er is een voortdurend schouwspel tussen wind, zand en water. De natuur boetseert en creëert een dynamisch landschap waar veel bijzondere dieren en planten hun plek vinden. Die dynamiek van het landschap is belangrijk voor de vorming, vernieuwing en bescherming van de duinen. In het duinlandschap op Texel vind je alle soorten duinen, van beginnende duintjes tot grijze duinen met bijzondere begroeiing.
Op zandvlaktes, zoals de Hors, ontstaan prille duintjes. Nieuwe plantjes klampen zich vast aan kleine zandhopen en trekken op hun beurt weer insecten, vlinders en vogels aan. Geleidelijk gaat het zandige duinlandschap over naar witte duinen, begroeid met helmgras, en naar unieke grijze duinen, waar je talloze planten en diersoorten vindt. Als je vanaf een duintop over de duinen kijkt, zie je het natuurlijke verloop en kijk je zelfs tot de binnenduinrand, waar zomers struikheide de velden paars kleurt.

Beleef de vogeltrek
Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken: Lauwersmeer, Duinen van Texel, De Biesbosch, Schiermonnikoog, Nieuw Land en Oosterschelde. Op deze iconische plekken in de Nederlandse natuur zijn tijdens de vogeltrek heel veel van deze vogels te zien. Samen vertellen de gebieden het verhaal van de vogeltrek, waarbij elk gebied inzoomt op een eigen icoonsoort. Ontdek hieronder waar en wanneer je de vogels spot.
Zicht op de lepelaar
Met zijn lepelvormige snavel, lange waadpoten en witte verenkleed is de lepelaar hét symbool van Nationaal Park Duinen van Texel. Op verschillende plekken zie je regelmatig lepelaars rondscharrelen. Er zijn drie broedkolonies op het eiland: in De Geul, De Muy en De Schorren. Vanaf het uitkijkpunt in De Geul, aan de kant van de Mokbaai, heb je goed zicht op de lepelaarskolonie die daar bivakkeert.


Kijken in het donker
Texel is een van de weinige plekken in Nederland waar het écht donker is. Zoek een plekje in de duinen en ga er op een mooie, onbewolkte avond eens goed voor zitten. Het Observatorium bij Ecomare organiseert ook regelmatig kijkavonden waarbij je door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager naar de sterren kunt kijken.
Hoogtepunten
Ontdek het eigenwijze natuurgebied de Slufter
Wil je het park bezoeken?

Wil je meer weten over Nationaal Park Duinen van Texel?
Ontdek alle actuele informatie op de website van het park. Van de activiteitenagenda en wandelroutes tot contactgegevens en meer.