De oude en vochtige grond van de Coepelduynen, tussen Noordwijk en Katwijk, vormt de ideale voedingsbodem voor wasplaten: kleurrijke paddenstoelen met een glimmende hoed. Dit gebied leent zich perfect om lekker rond te struinen. Er zijn twee duinvalleien en de afwisseling van duingraslanden, struwelen en bos met bijzondere planten en dieren maken dit een gevarieerd gebied om in rond te banjeren.

.time-to-visit { margin-bottom: 1.5em; padding-left: 30px; background: url(/sites/default/files/2025-03/timetovisit.svg) no-repeat 0 0px; background-size: 20px; }
Best te bezoeken: om het broedseizoen heen. Tijdens het broedseizoen, tussen 15 maart en 15 augustus, is een deel van het gebied niet toegankelijk.

Aardappelteelt aan de zee

De Coepelduynen is een klein maar bijzonder gebied. Het is een karakteristiek afwisselend duinlandschap dat ook wel ‘het zeedorpenlandschap’ wordt genoemd. Vroeger werden hier de netten gedroogd en legden de bewoners van de zeedorpen in de duinpannen akkers voor aardappels en weides voor het vee aan. Tegenwoordig vormen de Coepelduynen een gevarieerd natuurgebied. Met daarin veel zeldzame plantensoorten, waaronder weinig voorkomende mossen en paddenstoelen.

Coepelduynen

Het mooiste deel vind ik de Coepelduynen met zijn zandverstuiving. Daar kun je nog zien hoe de duinen ooit ontstaan zijn: door een samenspel van zand en wind. Er groeit bremraap, hondskruid, nachtsilene en ogentroost. Ik kom er vaak een ree of vos tegen.

Tim Fransen, boswachter beheer Hollands Duin