De vogeltrek 

De vogeltrek. Misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden vogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden. En weer terug. 

Tocht vol gevaren

Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. Slecht weer en roofvogels zijn natuurlijke gevaren. Maar ook mensen kunnen gevaarlijk zijn omdat zij bijvoorbeeld jagen. Daarnaast verdwijnen steeds meer gebieden waar vogels kunnen rusten en eten om aan te sterken. Mensen bouwen huizen of halen bomen en struiken weg om het gebied anders te gebruiken. . Het is een hele klus om de reis te overleven. Alle gevaren bij elkaar zorgen ervoor dat een deel van de vogels doodgaat en dus niet meer terugkomt.

Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer

Trekroutes langs de kusten

 De meeste vogels trekken het liefst over land. Op open zee valt voor hen niets te halen. Op de grens van water en land vinden veel soorten veel voedsel.  De belangrijkste trekroutes concentreren zich daarom langs de kusten van de continenten. En Nederland ligt precies op een belangrijk knooppunt, middenin de Oost-Atlantische trekroute. Precies langs de grens van water en land ligt een aantal nationale parken. Deze parken langs de Nederlandse kust zijn "veilige havens" voor deze langeafstandvliegers. Tijdens de trektocht vinden vogels hier hun ideale rustplaats.  Elk jaar passeren ruim 90 miljoen trekvogels ons land. Dat zijn ruim driehonderd verschillende soorten.

Bijtanken in nationale parken

Om de tocht te overleven zijn trekvogels afhankelijk van voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants op de route. Zodat ze met een volle buik de reis weer kunnen voortzetten. De combinatie van binnendijkse natuurgebieden en de buitendijkse schorren, slikken en platen in Nederland zorgen voor ruimte, rust en voedsel. De trekvogels kunnen hier even op adem komen, om te overwinteren of blijven om eieren te leggen en kuikens groot te brengen.

Wereld Trekvogeldag 11 oktober 2025

Op en rond Wereld Trekvogeldag (World Migratory Bird Day) schenken verschillende nationale parken aandacht aan dit bijzondere verschijnsel. De Wereld Trekvogeldag wordt twee keer per jaar gehouden. Zowel op de tweede zaterdag in mei als de tweede zaterdag in oktober. 

De eerstvolgende Wereld Trekvogeldag vindt plaats op zaterdag 11 oktober. Zodra er activiteiten bekend zijn, kun je die terugvinden op deze pagina. 

Waar je welke trekvogels kunt spotten

Ga op zoek naar de zeldzame kemphaan

Nationaal Park Lauwersmeer
Lees meer over Ga op zoek naar de zeldzame kemphaan
Vogeltrek - Kemphaan

Ga op zoek naar de grote witte lepelaar

Nationaal Park Duinen van Texel
Lees meer over Ga op zoek naar de grote witte lepelaar
Lepelaars

Ga op zoek naar de visarend

Nationaal Park De Biesbosch
Lees meer over Ga op zoek naar de visarend
visarend

Ga op zoek naar de nachtegaal

Nationaal Park Schiermonnikoog
Lees meer over Ga op zoek naar de nachtegaal
Vogeltrek - Nachtegaal

Ga op zoek naar de snor

Nationaal Park Nieuw Land
Lees meer over Ga op zoek naar de snor
Nationaal Park Nieuw Land - Snor vogel

Ga op zoek naar de bontbekplevier

Nationaal Park Oosterschelde
Lees meer over Ga op zoek naar de bontbekplevier
Bontbekplevier met jong

Ga op zoek naar de roodborsttapuit

Nationaal Park de Maasduinen
Lees meer over Ga op zoek naar de roodborsttapuit
Marijke Vaes

Ga op zoek naar de kraanvogel

Nationaal Park De Groote Peel
Lees meer over Ga op zoek naar de kraanvogel
Kraanvogel