Buiten Gewoon Beter, onderzoek naar gezondheidsbaten nationale parken

06-05-2024 121 keer bekeken 0 reacties

Vanuit de Agenda Natuurinclusief is bureau Triple E vorig jaar gevraagd onderzoek te doen naar de gezondheidsbaten van nationale parken. Dit onderzoek is inmiddels verschenen in de vorm van het boekje Buiten Gewoon Beter.

Vorig jaar juni organiseerde het Nationale Parken Bureau, samen met het domein Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief, een inspiratiebijeenkomst in Doorn over het thema natuur en gezondheid in en rond de nationale parken. Sindsdien is de samenwerking met wat nu het Collectief Natuurinclusief heet, geïntensiveerd. Vanuit de Agenda Natuurinclusief is bureau Triple E vorig jaar gevraagd onderzoek te doen naar de gezondheidsbaten van nationale parken. Dit onderzoek is inmiddels verschenen in de vorm van het boekje Buiten Gewoon Beter.

Buiten gewoon Beter
Met de aanbevelingen die Triple E doet wil het Nationale Parken Bureau met een aantal parken en experts verkennen welke acties in de komende periode concreet kunnen worden uitgewerkt. Vooral ook omdat er een relevante link ligt met de doelen 3 en 4 van het Beleidsprogramma Nationale Parken (activiteiten in balans met de draagkracht van de natuur en de samenleving sterker met de nationale parken verbinden).

Op 2 mei 2024 heeft het Nationale Parken Bureau een bijeenkomst georganiseerd met als doel afspraken te maken voor een follow up. Er werden voorbeelden van initiatieven gedeeld, zoals de samenwerking met de gezondheidszorg en verzekeraars in het gebied rond NP De Maasduinen, de aandacht voor het thema bij de ontwikkeling van een natuurinclusieve woonwijk (16000 woningen) in Lelystad, tegen NP Nieuw Land aan. En de verbinding die NP Sallandse Heuvelrug wil leggen met bewoners rond dit thema. 

De komende maanden werkt een aantal pilotparken samen met het Nationale Parken Bureau en Collectief Natuurinclusief aan de uitwerking van een project gericht op het versterken van de samenwerking met de gezondheidszorg, verzekeraars en het sociaal domein. Het resultaat is een handreiking, te gebruiken door alle nationale parken. Collectief Natuurinclusief (domein gezondheid) ondersteunt dit, ook met een klein budget. Daarnaast willen we ook nader verkennen  hoe activiteiten gerelateerd aan gezondheid kunnen worden gespreid om een al te grote druk op de natuur te voorkomen.

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen