Het RCN recreatiepak doet veel met duurzaamheid. Bijvoorbeeld in het 10-jaren plan voor het bos op het terrein, hiervoor is RCN bezig alle planten exoten eruit te halen en inheemse soorten terug te laten komen. Voor de opzet van dit plan werd natuurlijk ook naar het bos rondom het vakantiepark gekeken, zodat het vakantiepark onderdeel is van de rest van het Nationaal Park waarin het staat.

Naast dat er veel wordt gedaan aan het bos, wordt ook voor de nieuwe gebouwen naar duurzame mogelijkheden gekeken. Het net nieuwe ontvangstgebouw is gebouwd op 17 kastanjebomen. Eelco: “Het is bijna helemaal van hout gemaakt. Verder heeft het een zwevend blad als dak, wat maakt dat je het gevoel hebt dat binnen buiten is..”

In meer dingen probeert Eelco de natuurbeleving die hij zelf ervaart ook met gasten te delen. Bijvoorbeeld door het ophangen van de vleermuizenkasten bij de negen nieuwe woningen, die ook weer zo energieneutraal mogelijk gebouwd worden. Zijn lievelingsplek in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk RCN het Grote Bos, maar ook de zandverstuivingen op 100m afstand van het park zijn een favoriet: “Geweldig dat je daar zo naartoe kunt lopen.

Eelco Stienstra

Als Eelco vertelt over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en specifiek van het landgoed Hydepark, op wiens grond het vakantiepark gebouwd is, wordt hij meteen enthousiast: “De bijzondere lanenstructuren van 150 jaar oud zie je nog steeds terug in het park. Ik ziet het helemaal voor mij, hoe de oude bankier die toen eigenaar was van het landgoed er kwam spazieren en in zijn koets door de lanen reed.” 

Voor de toekomst van het Nationaal Park hoopt Eelco dat het goed beheerd en onderhouden blijft, zodat er altijd mensen kunnen komen recreëren. Want volgens Eelco mogen we best meer uitdragen hoe bijzonder en mooi de Utrechtse Heuvelrug is.